W naszym przedszkolu przygotowujemy dla dzieci pięć posiłków, bardzo urozmaiconych, składających się z produktów o dużej wartości odżywczej. Na miejscu przygotowywane są: śniadania i podwieczorki, natomiast smaczne, domowe obiadki dostarcza nam firma kateringowa „Smakuś”. Do każdego posiłku dołączamy warzywa i owoce, które od lat dostarcza nam ten sam dostawca z własnego domowego gospodarstwa.

Specjalnością naszego przedszkola są tzw. „kolorowe talerzyki – obrazy” czyli mozaika świeżych warzyw z sałatą w tle. Motylkowe przedszkolaki uwielbiają chrupać marchewkę, jabłuszko czy gotowanego buraczka oraz wybierać się co jest pyszniejsze: pestki słonecznika czy orzeszki.

Dla dzieci z alergią pokarmową przygotowywane są na miejscu oraz przez firmę kateringową specjalne posiłki: bezmleczne, bezglutenowe, wegetariańskie, bezsolne i inne według szczególnych zaleceń lekarza.

Certyfikaty

certyfikatcerty1certy2

Talerzyki

20151103-0003_resized20151105-0002 20151102-0002


Przykładowy jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: pieczywo mieszane, masełko, twarożek ze szczypiorkiem, herbatka

II Śniadanie: koktajl truskawkowy

Obiadek: rosół z makaronem i zieleniną ,pierożki z mięsem z indyka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

Podwieczorek: ryż brązowy z musem brzoskwiniowym

II Podwieczorek: gruszka

WTOREK

Śniadanie: rogal maślany, masełko, miód naturalny , herbatka, kakao

II Śniadanie: jabłko

Obiadek: ogórkowa z ziemniakami, makaron świderki, potrawka z wieprzowiny w sosie z warzywami, kompot

Podwieczorek: pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, herbatka

II Podwieczorek: wafle ryżowe

ŚRODA

Śniadanie: pieczywo mieszane, masełko, szynka, talerz warzyw, herbata

II Śniadanie: banan

Obiadek: zupka z fasolki szparagowej z ziemniakami, ziemniaki, gołąbki bez zawijania, kalafior na ciepło, kompot

Podwieczorek: makaron razowy z serem białym, mus owocowy, herbatka

II Podwieczorek: jabłko

CZWARTEK

Śniadanie: pieczywo mieszane, masełko, jajko na twardo, talerz warzyw, herbatka

II Śniadanie: marchewki

Obiadek: barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z serem i polewą jogurtową, jabłuszko prażone, kompot

Podwieczorek: ciasto drożdżowe, pomarańcze, herbatka

II Podwieczorek: chrupki kukurydziane

PIĄTEK

Śniadanie: owsianka z jogurtem naturalnym, pieczywo mieszane, masełko, powidła śliwkowe, herbatka

II Śniadanie: pestki słonecznika, dyni i rodzynki

Obiadek: minestrone z ryżem, ziemniaki, ryba panierowana, bukiet warzyw, kompot

Podwieczorek: grzanki z musem jabłkowym, herbatka

II Podwieczorek: sok jabłkowy